18 Mars 2012

Oj, nu börjar det hända lite saker på mitt framtida smultronställe! En hel del av lökarna verkar ha klarat av min bryska behandling och nu sticker det upp nya skott lite här och där- det kommer nog bli jättefint!

Jag har tagit mig i kragen och börjat måla lite också. Det går segt och långsamt, men det gör inte så mycket egentligen. Jag har grundat ena halvan av insynsskyddet, sedan blev det för kallt för att sitta ute, så det får vänta till i morgon om fysiken tycker det känns ok. Det känns i alla fall skönt att ha kommit igång. Bästaste U har varit så himla snäll, så hon har förgrott några plantor åt mig! Jag ska ta det lite lugnt med jord och sådant, så jag inte blir sjuk innan transplantationen. Vilka fina vänner jag har!

 

5 Mars 2012 

För några dagar sedan tänkte jag att det kanske började bli dags att ta tag i utgrävningen av mina frostskyddade höstlökar. Det visade sig att jag eventuellt väntat lite för länge. När jag fått bort alla löv, så stack det upp små gula koner från rabatten. Först trodde jag att det var svamp som tagit över hela rabatten (Jag ser ju rätt suddigt ibland), men vid närmare undersökning visade det sig faktiskt vara små skott. De stackarna hade ju inte fått något solljus alls, så de var bedrövligt gula i stället för skirt gröna… Nåväl, jag hoppas att de tar sig ändå.

Min älskade pappa kommer hit på onsdag. Då ska vi ut och se om vi hittar lite fin sten att lägga ut mot grinden, så vi slipper trampa sönder gräset i sommar. Jag ska se om jag hittar lite krukor att skruva upp på ena insynsskyddet och även lite färg till staketen. Det kommer att bli så fint!

Avklädd rabatt, fortfarande vintrig.

Gul-orangea små tomtehattar, det är vad jag har än så länge! Jag hoppas att de blir fina bara de har fått lite solljus på sig (my bad).

Så här eländigt ser det ut åt andra hållet. Busken ska bort, likaså den sjuka lönnen får vika hädan. Gräsmatta skall sås och en stengång skall läggas mellan balkong och grind.

9 Oktober 2011

När familjen flyttade till ny lägenhet tappade vi strax över 15 kvm, men vi fick en uteplats i stället. Jag har alltid önskat mig en sådan, tänk vilken känsla att kunna gå ut på morgonen med en kaffekopp i handen och barfota kittla sig själv mellan tårna med grönt gräs!

Jag vill också kunna odla lite och det hoppas jag kunna göra till våren, men oj vilket förarbete denna uteplats från underjorden kommer att kräva… För det första måste staketet målas om innan det ruttnar helt, det ska jag göra till våren. Den växtlighet som finns tyder ledsamt nog på mörkt läge och lerig jord. Jag har en mycket sjuk lönn, någon typ av buske som infiltrerat mitt revir utifrån, och en hel del örter som man hittar i skogen och som jag inte säkert kan identifiera (ormbär fanns där i alla fall, mjölkört, någon typ av vicker, något med smultronliknande blad (smultron kanske?), samt en ledsen och pinad ros av något slag. Den skall jag försöka rädda livet på. En hel del mossa dök upp när jag krattade också.

Oidentifierade blad, nu i oktober är de största runt 17 cm långa och bladen ca 8cm breda. Något håriga på blad och stjälk. Vad kan det vara? Förslagen har varit malvaväxt (stockros), men min oerhört proffsiga Kalle Anka-nyckling säger "nej", men jag kan ju ha fel- jag är trots allt zoolog, inte botaniker...

Än så länge har jag nöjt mig med att plocka bort allt skräp och krattat undan diverse döda växtdelar. Jag rensade den lilla rabatten som redan fanns och vräkte alla snäckor som bodde i den. Nu blir det nog inget mer fysiskt arbete förrän till våren, men jag tänkte ändå planera vad som skall göras och välja ut vad jag ska försöka mig på att plantera. På så sätt kan jag starta tidigt när vädret tillåter nästa år.